Niby mamy tą wiosnę, ale pogoda coś ostatnio nas nie rozpieszcza. Trzeba więc znaleźć inny sposób na dobry i wiosenny nastrój. Podobno najlepszym sposobem na poprawę humoru jest czekolada. Skoro więc czekolada poprawia humor to mocno czekoladowe ciasto z pewnością jeszcze lepiej sprawdzi się w tej roli.
Ciasto smakuje jak tabliczka dobrej czekolady w dodatku jest puszyste i wilgotne a smak całości dopełnia żurawina. Czysta poezja! Polecam. Przepis poniżej.
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół szklanki cukru
- 130 g miękkiego masła
- szklanka mleka
- 2 łyżki jogurtu
- Pół szklanki kakao
- Szklanka żurawiny
- Szklanka tartej gorzkiej czekolady
- 2 jajka
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
W dużej misce ucieramy mikserem masło z cukrem. Następnie dodajemy jajka, składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia), mleko, jogurt i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy tartą czekoladę i żurawinę i mieszamy.
Krok 4:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC. Formę do pieczenia o wymiarach: 10x30 cm smarujemy masłem. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz